MARCUS WANDT

Project Astronaut at ESA

Vi följer Marcus Wandts resa från testpilot på Saab, till asökan till ESA:s astronautprogram, hela vägen till rymden.

Bland över 22 000 sökande var Marcus en av 17 personer som blev uttagen i Astronautklassen 2022 hos den europeiska rymdorganisationen ESA. Sen hände allt snabbt, och i juni 2023 hölls så en presskonferans där Marcus tillsammans med Sveriges Rymdminister och Generaldirektören på Rymdstyrelsen presenterade att Marcus kommer åka till den internationella rymdstationen redan i år.

Nytt avsnitt varannan vecka!

Marcus Wandt

5 - Vildmark och säkerhet

Vi får höra hur det gick på vildmarksexpeditionen och så lär vi oss mer om säkerhetsrutiner och övning för när det går fel.

4 - もう 火星に 行った?

Marcus besöker JAXA för att öva på den Japanska modulen på den internationella rymdstationen ISS.

3 - Mycket träning, lite sömn

Vi når Marcus via länk då hans kropp är i en tidszon och hans huvud i en annan.

2 - För Sverige i rymden

Jonas Appelberg på Rymdstyrelsen, uppdaterar oss om läget för Marcus Wandt. Hur träningen går, och vad vet vi om hans kommande mission.

1 - Äntligen en ny astronaut

Rymdstyrelsens GD Anna Rathsman, Rymdminister Mats Persson och Marcus Wandt berättar att Sveriges nye astronaut snart ska till rymden.

"Jag läste på ordentligt..

..under antagningsprocessen, men efter har jag lärt lite andra aspekter och mycket mycket mer. Som jag på ett sätt känner att - det här hade varit bra att kunna under antagningsprocessen. Nu gick det ju bra ändå som tur är. Jag skulle ju tex ha lyssnat på er podd förstås. Där lär man sig jättemycket. Nu har jag sträcklyssnat på ganska mycket och det är fantastiskt bra"

- Marcus Wandt

HAR VI ÅKT TILL MARS ÄN? GÖRS PÅ BEPPO AV RUNDFUNK MEDIA
I SAMARBETE MED SAAB