MARCUS WANDT

Projekt Astronaut på ESA

Vi följer Marcus Wandts resa från testpilot på Saab, till asökan till ESA:s astronaut-program, hela vägen till rymden med Axiom Space mission AX-3.

 

MW

Bland över 22 000 sökande var Marcus en av 17 personer som blev uttagen i Astronautklassen 2022 hos den europeiska rymdorganisationen ESA. Sen hände allt snabbt, och i juni 2023 hölls så en presskonferans där Marcus tillsammans med Sveriges Rymdminister och Generaldirektören på Rymdstyrelsen presenterade att Marcus kommer åka till den internationella rymdstationen redan i år.

10 - Karantän

Det är några få timmar kvar innan Marcus går in i karantän så han ger oss en sista inblick i förberedelserna inför uppskjutningen.

9 - Flygplan och rymdraketer

Vi jämför träningen mellan att flyga snabbt i flygplan för Saab och försvaret, och att flyga jättesnabbt i en rymdraket från SpaceX.

8 - Sista dagarna på ESA

I mitten av november gör Marcus de sista träningsmomenten i Europa innan avfärd till USA för träning, kort julfirande och sen karantän.

7 - Specialistutbildning

Eftersom uppskjutningen blev framflyttad från november till januari, ges det tid till fördjupning och ytterligare träningsmoment.

6 - Träning och experiment

Marcus tränar på hur man tränar på rymdstationen, och tittar närmare på några av experimenten som görs på astronauterna ombord.

5 - Vildmark och säkerhet

Vi får höra hur det gick på vildmarksexpeditionen och så lär vi oss mer om säkerhetsrutiner och övning för när det går fel.

4 - もう 火星に 行った?

Marcus besöker JAXA för att öva på den Japanska modulen på den internationella rymdstationen ISS.

3 - Mycket träning, lite sömn

Vi når Marcus via länk då hans kropp är i en tidszon och hans huvud i en annan.

2 - För Sverige i rymden

Jonas Appelberg på Rymdstyrelsen, uppdaterar oss om läget för Marcus Wandt. Hur träningen går, och vad vet vi om hans kommande mission.

1 - Äntligen en ny astronaut

Rymdstyrelsens GD Anna Rathsman, Rymdminister Mats Persson och Marcus Wandt berättar att Sveriges nye astronaut snart ska till rymden.

First_flight_Gripen_E_Marcus_Wandt_LH24931
pressbild ESA_DSC8738
Marcus_Wandt_Pilot_Gripen_E_ISV9671_LS

"Jag läste på ordentligt..

..under antagningsprocessen, men efter har jag lärt lite andra aspekter och mycket mycket mer. Som jag på ett sätt känner att - det här hade varit bra att kunna under antagningsprocessen. Nu gick det ju bra ändå som tur är. Jag skulle ju tex ha lyssnat på er podd förstås. Där lär man sig jättemycket. Nu har jag sträcklyssnat på ganska mycket och det är fantastiskt bra"

- Marcus Wandt

HAR VI ÅKT TILL MARS ÄN? GÖRS PÅ BEPPO AV RUNDFUNK MEDIA
I SAMARBETE MED SAAB