HAR VI ÅKT TILL MARS ÄN? - JUNIOR
Har vi åkt till mars än? - Junior är en rymdpodd som produceras för Hello World! i samarbete med Teknikföretagen och Rymdstyrelsen.
I serien letar vi efter lättförståeliga och pedagogiska svar på frågor om rymden. Frågorna är ställda av nyfikna barn och handlar om allt från ljusets hastighet, rymdraketer, planeter och lagar i rymden!
Hur bygger man en bas på Mars?
Och hur går resan till, och hur går byggandet av basen till? Och kan vi använda nånting av det som finns på Mars för att bygga vår bas? Li Forsberg är chefsingenjör på GKN och hon återvänder till oss och berättar allt vi behöver veta när vi väl kommer fram till Mars.
Vilka slags exoplaneter har vi hittat?
Och vad kan man läsa ut av en planets atmosfär? Linn Boldt Christmas är astrofysiker vid Uppsala Universitet och med henne pratar vi om exoplaneters atmosfärer, och jämför jorden med Venus.
Hur är det att bo i rymden?
Alternativen för boende i rymden är inte jättemånga, men sedan år 2000 finns där en plats som varit bebodd konstant. I detta avsnittet tar Christer Fuglesang oss med på en rundvandring i sin gamla bostad och arbetsplats, 400 km från jordens yta och i en hastighet på cirka 28 000 kilometer i timmen, den internationella rymdstationen ISS.
Var ligger James Webb-teleskopet?
Rymdteleskopet James Webb som senaste tiden skickat fantastiska bilder på universum till oss här på jorden ligger 1,5 miljoner kilometer från jorden i nåt som kallas lagrangepunkt 2. Men vad tusan är det för nåt? Och exakt var ligger den? Ta fram papper, penna och linjal och följ med när Maria Sundin, astrofysiker på Göteborgs Universitet förklarar lagrangepunkter för oss.
Hur bildas planeter?
Antalet stjärnor i universum är många. Kanske oändligt många. Bara i vår galax Vintergatan finns det mella 200 och 400 MILJARDER stjärnor. Och, det har visat sig att nästan alla stjärnor har planeter. Men, varför har de det? Alexis Brandeker, är universitetslektor i astronomi på Stockholm Universitet och expert på planetbildning!
Kan vi anpassa kroppen så den klarar att leva i rymden?
Genteknik kommer i framtiden användas för att behandla en mängd sjukdomar. Men kan den också användas för att bygga tåligare astronauter? Vi har träffat Joakim Lundeberg, professor i molekylär bioteknik på KTH och pratat arvsmassa, genteknik och gensaxen CRISPR.
Hur mäter man atmosfären?
Hur går det till att studera de översta lagren av atmosfären, och varför vill vi göra det? Linda Megner forskar om atmosfären på Meterologiska Institutionen på Stockholms Universitet och vi har pratat med henne om användandet av vädersatelliter.
Vilka lagar gäller i rymden?
Ja, vad finns det egentligen för regler om vad man får göra där ute i tomrummet och på himlakropparna. Katrin Nyman Metcalf är professor i juridik på Tallins Tekniska Universitet, och med henne benar vi i frågan om lagar i rymden.
Vad är en exoplanet?
Och hur hittar man exoplaneter? Carina Persson är docent i astrofysik och forskar om exoplaneter på Chalmers och Onsala rymdobservatorium och hon letar efter nya planeter med hjälp av olika rymdteleskop.
Hur stort är universum?
Universum är oändligt, det är ständigt växande och är ungefär 13,8 miljarder ljusår i radie. Hur går det ihop? Göran Östlin, professor i astronomi på Stockholms Universitet berättar om universum och dess storlek.
Hur bygger man en rymdraket?
Ska vi kunna åka till Mars så krävs det en stooor rymdraket, fullproppad med förnödenheter och bränsle. Och för att en så stor raket ska kunna lyfta så behövs det i sin tur en rejäl raketmotor. Men hur bygger man en sån? Li Forsberg är chefsingenjör på raketmotortillverkaren GKN och hon berättar allt vi behöver veta för att komma iväg.
Vad är solen gjord av?
Solen är inte, som vi trodde, ett brinnande klot, utan en varm smet av laddningar. Även kallat ett plasma. Men vad är då ett plasma? Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik och universitetslektor vid Umeå universitet förklarar solen och vad den består av.
..om hur man färdas i rymden?
Lyssna på en längre intervju med Li Forsberg och hör Mattias Blennow, lektor i teoretisk astropartikelfysik vid KTH prata om ljusets hastighet. Vi pratar också med Avi Loeb, professor på Harvard om framtida nanoskepp!
..om universums storlek?
Hör en längre intervju med Göran Östlin, professor i astronomi där vi pratar om avstånd i rymden och James Jebb-teleskopet. Universitetslektor Alexis Brandeker berättar om sina studier av exoplaneten Janssen.
..om plasma och solen?
”I princip allting är plasma.” Vi pratar vidare om solen, stjärnor, vintergatan och universum med Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik och universitetslektor vid Umeå universitet, Sofia Feltzing, professor i astronomi på Lunds universitet och Yuri Khotyaintsev, rymdforskare och docent på IRF.
Har du en fråga om rymden?
Gör en inspelning med din fråga oss skicka till oss. Kanske är din fråga nästa avsnitt!