Rymdprogrammet i P4 sänds under jul och nyårshelgen 2020. I seriens fyra avsnitt samlar vi några av de intervjuer vi gjort under åren under rubrikerna Lift Off, Kroppen som bromskloss, Jakten på jordens tvilling och Färdkost.
En populärvetenskaplig serie om rymden, vetenskap och teknik. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka.

I första avsnittet pratar vi om vad som krävs för att vi ska kunna lämna jorden och kunna ta oss till våra närmsta grannar i solsystemet, den internationella rymdstationen, månen och Mars. Vi försöker också reda ut vem det är som bestämmer när man väl tagit sig dit. En fråga som blir mer och mer aktuell i och med att fler aktörer tar sig ut i rymden, både länder och privata initiativ.
Johan Köhler, chef för forskning och utveckling på Rymdstyrelsen berättar om förutsättningarna för att kunna resa till Mars. Vi besöker Li Forsberg, chefsingenjör på raketmotortillverkaren GKN i Trollhättan och pratar om framdrivning. Katrin Nyman Metcalf, professor i rymdjuridik på Tallins Tekniska universitet berättar om vilka lagar som gäller i rymden, och den privata astronauten Richard Garriott berättar om sin inte helt enkla väg till den internationella rymdstationen.

Mer info hittar du på sr.se